Založ si blog

Do roka a do dňa. . .

…je ďalšie z mnohých ´poslovenštených´ biblických porekadiel, tak ako to už bolo spomenuté v predchádzajúcich článkoch o slovenských porekadlách v kresťanskej histórii národa.

Výraz ´do roka a do dňa´ sa ale veľmi často používa v (detských? rozprávkach), ale má svoj zdroj ako väčšina našich porekadiel v jedinečnej historickej Knihe-kníh, dnes dostupnej v mnohých jazykoch.

Boží sľub Abrahámovi o sľúbenom semene sa zdal byť neuskutočniteľný, keďže Abrahám mal 100 rokov a jeho manželka Sára deväťdesiat! Napriek tomu mu Stvoriteľ povedal:

´Svoju zmluvu však uzavriem s Izákom, ktorého ti porodí Sára v tomto ustanovenom čase budúci rok´. A dodal: ´Je pre Všemohúceho niečo príliš neobyčajné´?

Výraz ´do roka a do dňa´ môže tiež znamenať, že Božie sľuby sa vždy splnili časovo presne aj napriek tomu, že z hľadiska človeka sa to mnohokrát zdalo nemožné, akoby ´z rozprávky´.

Dejiny teórie politiky a demokracia

11.05.2017

Je zaujímavé pre pozorného čitateľa a aspoň priemerného pozorovateľa histórie politiky, že po tisícročiach experimentovania s rôznymi formami vládnutia človeka nad človekom, koncom 20. storočia bola demokratická vláda celosvetovo prijímaná ako nikdy predtým! Ale, je možné cez demokraciu, kde teoreticky každý človek môže mať aktívnu účasť na vláde, úspešne [...]

Ako urýchliť príchod Kráľovstva

02.05.2017

Jedno slovenské alebo poslovenštené príslovie hovorí: ´voda v pozorovanom hrnci nikdy nevrie´! Jeden z mnohých spôsobov, ako môžeme urýchliť čas je venovať sa iným povinostiam alebo činnostiam a vec bude zakrátko vyriešená, čas sa z určitého hľadiska zrýchli a ´hrniec s vodou bude vrieť´. Podobne je to aj so životom učeníkov Božieho syna, Ježiša Krista. Z [...]

Nekrič hop, kým nepreskočíš . . .

19.12.2016

Toto staré Slovenské porekadlo opäť raz potvrdí svoju platnosť, ale tentoráz to bude na celosvetovom merítku, ako splnenie skoro dvatisícročného biblického varovania v týchto slovách: “Keď povedia: ‘Mier a bezpečie’!, vtedy ihneď príde na nich náhle zničenie ako tiesnivé bolesti na ťarchavú ženu! A určite neuniknú!” Ako sa dnes toto poslovenštené biblické [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 65431x
Priemerná čítanosť článkov: 4674x

Autor blogu

Kategórie