Založ si blog

Dejiny teórie politiky a demokracia

Je zaujímavé pre pozorného čitateľa a aspoň priemerného pozorovateľa histórie politiky, že po tisícročiach experimentovania s rôznymi formami vládnutia človeka nad človekom, koncom 20. storočia bola demokratická vláda celosvetovo prijímaná ako nikdy predtým!

Ale, je možné cez demokraciu, kde teoreticky každý človek môže mať aktívnu účasť na vláde, úspešne vládnuť v spoločnosti? Ako sa na takúto formu dívajú svetoví predstavitelia jednotlivých krajín? Jeden označil demokraciu za dobrú len preto, že iné systémy boli horšie!

Otázka teraz znie: ´Sú demokratické vlády tým najlepším spôsobom vládnutia´? Vráťme sa do piateho storočia pred naším letopočtom a všimnime si, čo o tomto spôsobe vládnutia napísal grécky filozof Platón vo svojej knihe A History of Political Theory (Dejiny teórie politiky).

V nej poznamenáva, že ´neschopnosť a nevedomosť politických predstaviteľov je významná a osobitná kliatba demokracie´! Presne tak je to až dodnes! S hlbokým poľutovaním sa musí konštatovať, že je veľmi ťažké nájsť schopných ľudí do vlády hociktorej krajiny!

A čo na to samotní ľudia pod demokratickou vládou? Tí sú čoraz viac znechutení a rozčarovaní nad vládnymi predstaviteľmi, ktorí ´sú takí malí v čase, keď problémy sú veľké, a sú sklamaní, lebo keď je potreba vedenia, vidia len nerozhodnosť a narastajúcu korupciu´!

Aký kontrast vidíme medzi vládou človeka a vládou Stvoriteľa! V čase, keď vládol kráľ Šalamún v starovekom Izraeli, inšpirovaná správa informuje: ´Júdu a Izraela bolo mnoho ako zrniek piesku, ktorých je množstvo pri mori, jedli a pili a radovali sa´!

Slovami apoštola Pavla: ´Kto sa nepoučí z histórie, bude musieť ju zopakovať´!

Ako urýchliť príchod Kráľovstva

02.05.2017

Jedno slovenské alebo poslovenštené príslovie hovorí: ´voda v pozorovanom hrnci nikdy nevrie´! Jeden z mnohých spôsobov, ako môžeme urýchliť čas je venovať sa iným povinostiam alebo činnostiam a vec bude zakrátko vyriešená, čas sa z určitého hľadiska zrýchli a ´hrniec s vodou bude vrieť´. Podobne je to aj so životom učeníkov Božieho syna, Ježiša Krista. Z [...]

Nekrič hop, kým nepreskočíš . . .

19.12.2016

Toto staré Slovenské porekadlo opäť raz potvrdí svoju platnosť, ale tentoráz to bude na celosvetovom merítku, ako splnenie skoro dvatisícročného biblického varovania v týchto slovách: “Keď povedia: ‘Mier a bezpečie’!, vtedy ihneď príde na nich náhle zničenie ako tiesnivé bolesti na ťarchavú ženu! A určite neuniknú!” Ako sa dnes toto poslovenštené biblické [...]

Dávaj si pozor na tvoje priania

11.11.2016

Toto porekadlo môže mať rôzne formy, podľa toho, kde a kto ho používa. Niekedy pokračovanie tohoto porekadlá pokračuje vo forme: ´…lebo sa ti môžu splniť´. V tomto prípade záleží na tom, čo si osoba praje. Pravdaže splené dobré priania, osobné alebo rodinné, s priateľmi alebo kolegami v práci, či v iných situáciach, sú zdrojom potešenia, povzbudenia a [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 65428x
Priemerná čítanosť článkov: 4673x

Autor blogu

Kategórie