Založ si blog

Do roka a do dňa. . .

…je ďalšie z mnohých ´poslovenštených´ biblických porekadiel, tak ako to už bolo spomenuté v predchádzajúcich článkoch o slovenských porekadlách v kresťanskej histórii národa.

Výraz ´do roka a do dňa´ sa ale veľmi často používa v (detských? rozprávkach), ale má svoj zdroj ako väčšina našich porekadiel v jedinečnej historickej Knihe-kníh, dnes dostupnej v mnohých jazykoch.

Boží sľub Abrahámovi o sľúbenom semene sa zdal byť neuskutočniteľný, keďže Abrahám mal 100 rokov a jeho manželka Sára deväťdesiat! Napriek tomu mu Stvoriteľ povedal:

´Svoju zmluvu však uzavriem s Izákom, ktorého ti porodí Sára v tomto ustanovenom čase budúci rok´. A dodal: ´Je pre Všemohúceho niečo príliš neobyčajné´?

Výraz ´do roka a do dňa´ môže tiež znamenať, že Božie sľuby sa vždy splnili časovo presne aj napriek tomu, že z hľadiska človeka sa to mnohokrát zdalo nemožné, akoby ´z rozprávky´.

Dejiny teórie politiky a demokracia

11.05.2017

Je zaujímavé pre pozorného čitateľa a aspoň priemerného pozorovateľa histórie politiky, že po tisícročiach experimentovania s rôznymi formami vládnutia človeka nad človekom, koncom 20. storočia bola demokratická vláda celosvetovo prijímaná ako nikdy predtým! Ale, je možné cez demokraciu, kde teoreticky každý človek môže mať aktívnu účasť na vláde, úspešne [...]

Ako urýchliť príchod Kráľovstva

02.05.2017

Jedno slovenské alebo poslovenštené príslovie hovorí: ´voda v pozorovanom hrnci nikdy nevrie´! Jeden z mnohých spôsobov, ako môžeme urýchliť čas je venovať sa iným povinostiam alebo činnostiam a vec bude zakrátko vyriešená, čas sa z určitého hľadiska zrýchli a ´hrniec s vodou bude vrieť´. Podobne je to aj so životom učeníkov Božieho syna, Ježiša Krista. Z [...]

Nekrič hop, kým nepreskočíš . . .

19.12.2016

Toto staré Slovenské porekadlo opäť raz potvrdí svoju platnosť, ale tentoráz to bude na celosvetovom merítku, ako splnenie skoro dvatisícročného biblického varovania v týchto slovách: “Keď povedia: ‘Mier a bezpečie’!, vtedy ihneď príde na nich náhle zničenie ako tiesnivé bolesti na ťarchavú ženu! A určite neuniknú!” Ako sa dnes toto poslovenštené biblické [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 65601x
Priemerná čítanosť článkov: 4686x

Autor blogu

Kategórie